Mijn blog

Poëzieagenda Uitgeverij Pelckmans die het literair tijdschrift ‘Het Liegend Konijn’ uitgeeft, heeft een selectie gemaakt van gedichten uit dit tijdschrift en geplaatst in een prachtige poëzieagenda voor het jaar 2024 waarin in week 23 ook een gedicht van mij is opgenomen.

Recensie Roer
Literair tijdschrift Roer, schreef een recensie over een gedicht uit mijn debuutbundel ‘als het maar een vacht heeft.

Pakje Kunst
Ik deed mee met www.pakjekunst.com en er werd een filmpje over gemaakt.
https://youtu.be/2xWDXkHq-e0

MUG ZINE
In het charmante mini-zine , een uitgave van Poetry Affairs en MUGbooks, verscheen onlangs werk van mij, eerder geschreven voor het AMC. Het mocht nog weleens onder de aandacht worden gebracht. Met prachtige illustraties van Esther Wijntje en gedichten van
Laura Mijnders en Jabik Veenbaas.
Meer info: www.mugzines.nl

Kunst in tijden van corona
Het Amc amsterdam heeft verschillende kunstenaars, waaronder ik, gevraagd om een bijdrage te leveren aan het kunstproject ‘Kunst in tijden van corona’. Er is een speciale uitgave bij het ziekenhuisblad ‘Janus’ verschenen waar de kunstwerken in zijn opgenomen, waaronder dus drie gedichten van mij.

Interview op Hebban
Op Hebban is een interview met mij verschenen waarin ik uitgebreid vertel over mijn bundel ‘Als het maar een vacht heeft’ . Het interview is afgenomen door Jan Stoel, die ook al een mooie recensie schreef over de bundel.
https://www.hebban.nl/spot/literatuurclub/nieuws/rinske-kegel-gedichten-schrijven-is-het-scheppen-van-een-luchtkasteel


Roer
Collectief Obsidiaan bestaande uit de dichters Edward Hoornaert, Geert Viane, Nele Buyst, Reinout Verbeke, Tania Verhelst en Wim Vandeleende ( deze laatste twee zijn ook uitgegeven bij Uitgeverij De Zeef) hebben een nieuw literair schip genaamd Roer te water gelaten waar een geheel vers gedicht van mij op geplaatst is genaamd ‘Schepping’


Dichters in Corona
Het Vlaamse poëziefestival : Dichters in het Raam heeft in deze rare tijden een alternatief bedacht: Dichters in Corona. Ze vroegen een aantal dichters een filmpje op te nemen.
Hieronder het mijne.
https://www.youtube.com/watch?v=-Nmjww2atjo

20 jaar Poëziecentrum Nederland
De liefde voor poëzie bracht oprichter en dichter Wim van Til ertoe een immense verzameling van Nederlandstalige poëzie te verzamelen. Piet Bakker, Monica Boschman en Marc van Eyck stelden een verzamelbundel samen met gedichten over het wezen van poëzie om dit heugelijke feit te vieren. Door dichters die nauw betrokken zijn bij het centrum zelf, waaronder ikzelf ( zie foto). De bundel is voor 10 euro te verkrijgen bij https://www.poeziecentrumnederland.nl/

Beeld en Poëzie
is een samenwerkingsproject van Galerie de Natris in Nijmegen en Liesbeth Ulijn, vrijwilliger bij het Poëziecentrum Nederland . Aan vooral jonge dichters is gevraagd een gedicht te schrijven op een kunstwerk uit de privécollectie van de Natris. Die zijn gebundeld in ‘Of ik de eenhoorn even wilde dekken’. De poëzie is verrassend gevarieerd. Enkele dichters hebben zich door hetzelfde kunstwerk laten inspireren, interessant om naast elkaar te zien. De gedichten tonen dat beeldende kunst verrijkend kan werken op poëzie. Ook ik schreef twee gedichten bij twee kunstwerken. Ik ken Wim de Natris persoonlijk en heb veel herinneringen aan de werken in zijn huis. Ik heb zelfs als student een zolderetage gehuurd bij Wim. Dus het was een heel speciaal project om aan mee te werken. Als je op de link van Het Poëziecentrum klikt kan je het hele project zien en beluisteren. De bundel is daar ook te bestellen.

Interview bij Ugenda in de Thiemeloods
Op 24 juni 2020 werd ik geïnterviewd door Remy Angel van Ugenda in de prachtige Thiemeloods. Ik vertel over mijn werk als trainingsacteur en wat de coronatijd met mijn kunstenaarschap heeft gedaan.
https://youtu.be/zWzOln4iUnc

Serie van drie gedichten op de website van literair tijdschrift De Gids
Op de website van literair tijdschrift De Gids verschenen drie nieuwe gedichten van mij.

Recensie in De Poëziekrant
In het meinummer van De Poëziekrant staat een recensie over mijn bundel ‘ Als het maar een vacht heeft.’De recensie is geschreven door Jooris van Hulle.

Recensie op Biblion
Als het maar een vacht heeft / Rinske Kegel.
Moderne poëzie waarin herkenbare en minder herkenbare levenservaringen met wisselende metaforen worden beschreven.
De onderwerpen verschillen per gedicht en binnen het geheel heerst een sterk gevoel van uit de toon zijn, van disconnectie, van misgrijpen.
De stijl is helder en vlot, met zeldzame verschijning van rijm.
Er wordt gebruikgemaakt van soms onverwachte, krachtige metaforen die zeer wisselende beelden oproepen. Niet altijd wordt duidelijk wat de precieze betekenis is. De schrijfster toont talent om in alles poëzie te zien of te leggen. Er is een goede balans tussen de persoonlijke emoties van de ik-figuur en de poëtische verbeelding ervan. Familie en dieren zijn duidelijk aanwezig. De affiniteit met dieren komt zowel terug in de titel als in de eerdere bundel ‘Dierenrijk’, waarin dieren vooral talig werden benaderd. Kegels eerste publicatie verscheen in eigen beheer, maar andere werken verschenen reeds bij uitgeverijen. Tevens won zij meerdere literaire prijzen. Naast dichten en schrijven, tekent zij indrukwekkende portretten. Bestemd voor een algemene lezersdoelgroep.
Recensent: E. Miranda

Top 100 Grote Gedichtenwedstrijd
Dit jaar sta ik voor de derde keer in de top honderd van De Grote Gedichtenwedstrijd die voorheen De Turingwedstrijd was.

Poëzieroute Ninove

Roel Richelieu Van Londersele heeft in zijn geboortestad Ninove een poëzieroute samengesteld. Op 14 maart 2020 wordt deze gepresenteerd aldaar. Met niet de minste dichters, Erik Lindner, Dorien De Vylder, Wim Vandeleene, Annemie Deckmyn, Astrid Arns, Charles Ducal, bovengenoemde , ikzelf en nog vele anderen!
Dit is mijn gedicht dat is opgenomen in de route:

Met de auto

Toen vroeg je of je me op de motor of met de auto

naar het station moest brengen

het was al heel lang duidelijk hoe lief je me had

hoe je me in je broekzak bewaarde

als een steeds kleveriger wordend dropje

ik zei, met de auto, dan hoef ik

niet zo dicht tegen je aan te zitten

Vermelding in tijdschrift Onze Taal

Het nieuwe jaar begint goed. Dierenrijk wordt genoemd in het mooie tijdschrift Onze Taal!

Bundelpresenatie ‘Als het maar een vacht heeft’

Op 2 november presenteerde ik mijn debuutbundel in Galerie de Natris in Nijmegen. Het was een schitterende drukbezochte middag waarop ik het eerste exemplaar van uitgever Roel Richelieu van Londersele kreeg uitgereikt. Waarop hij veel mooie woorden sprak waaronder deze: ‘Bekeken vanuit Gent of Leuven zitten er twee dichters in Rinske Kegel: De Nederlandse dichter die helder formuleert in een communicatieve parlandostijl en de Vlaamse dichter die met een vleugje Snoek magie in de gedichten steekt.’

Recensie Dierenrijk
Op 28-10-2019 kwam er een eerste recensie van dierenrijk binnen op https://boekenbeschrijfster.nl/labels/dierenrijk We zijn er blij mee, op naar de volgende!

Boekpresentatie Dierenrijk
Op 6 oktober 2019 vierden we de geboorte van Dierenrijk! Een prachtige verzamelbox met daarin 5 boekjes met in totaal 55 taaldieren met beschrijving en illustraties.
Het was een hele feestelijke middag waarin de donateurs die ons tijdens de crowdfunding gesteund hadden hun box konden afhalen en waarin anderen een box konden aanschaffen. De uitgever was ook aanwezig en kreeg het 1e exemplaar aangeboden. Bij deze een dikke dankjewel voor iedereen die aanwezig was!
De bundel is te bestellen bij https://palmslag.nl

De Nachtzoen

Ik was te zien bij het televisieprogramma De Nachtzoen van de E.O.
Ik vertel er over Dierenrijk en mijn nieuwe gedichtenbundel ‘ Als het maar een vacht heeft.’ Ik lees het slotgedicht voor. Het was een mooie ervaring!

Poëziewandeling
Het Poëziecentrum Nederland, gevestigd in de centrale bibliotheek in Nijmegen heeft onlangs een tweede poëziewandeling ontworpen. Daarin zijn verschillende gedichten opgenomen van dichters uit Nijmegen, waar ik er eentje van ben. Mijn gedicht werd geschreven net na de aanslagen in Parijs in 2015, toen ik aan het werk was in de bibliotheek. Het boekje is samengesteld door de dichters Frouke Arns en Marijke Hanegraaf en uitgegeven door Jan van Avezaath van Uitgeverij Van Groningen.
Wilt u de wandeling zelf een keer lopen onder leiding van een gids, neem dan contact op met het Poëziecentrum.

Iris Scott